Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


De penningen uitgegeven ter ere van de Vierdaagse Zeeslag

titelDe penningen uitgegeven ter ere van de Vierdaagse Zeeslag 
inventarisnummerCDJ318C 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
omschrijvingAfbeelding van de penningen ter ere van de Vierdaagse Zeeslag (11-14 juni 1666) , met beeltenis van M. A. de Ruyter en Cornelis Tromp.
Op de eerste penning het borstbeeld van De Ruyter geharnast, met penning om de hals, terwijl een zeemeermin en een zeemeerman hem een scheepskroon boven het hoofd houden. Op de achtergrond vlaggen en allerlei oorlogstuig. Randschrift: "De Ruyter die den Brit zijn moet geteugelt heeft, aldus door Mullers hant in't gout en silver leeft. A° MDCLXVI. Den XIIII juny." Op een lint daar bij geschreven: "M.A.D. Ruyter luyt. Admiraal gen." Aan de achterzijde een afbeelding van de Nederlandse vloot (links) en de Engelse vloot (rechts) in gevecht. Op de voorgrond een zinkend schip. Randschrift: "Hier strijckt het Britsch Gewelt voor Nederlant De vlagh, De Zee heeft noit gewaeght van zulk een zwaeren slagh."
De tweede penning voor Cornelis Tromp heeft dezelfde keerzijde. OP de voorzijde een borstbeeld van Cornelis Tromp, geharnast met lang haar. Een zeemeermin of zeemeerman houden een lauwerkrans boven zijn hoofd. Op een lint bijgeschreven "Cornelis Tromp Luyt. Admiraal V. Holl." Randschrift: "Soo beeldt men Tromp hier af des Amstelt Admiraal hij steeckt de zee in brandt gelijck een blixem straal A° 1666". 
afmetingenlengte 16.5 cm 
breedte 15.7 cm 
 
startdatum1666 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.