Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Foto van de officieren van Zr. Ms. 'Medusa'

titelFoto van de officieren van Zr. Ms. 'Medusa' 
inventarisnummerH304-20 
collectiehandschriften    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerOelrichs, Photographiesch Atelier H.F. 
scheepsnaamShimonoseki, Slag bijMedusa[scheepsnaam] 
omschrijvingFoto van de officieren die aan boord van Zr. Ms. 'Medusa' dienden en daarop de Slag bij Shimonoseki (1863-64) meemaakten. De foto is vervaardigd door de in Den Haag gevestigde fotograaf H.F. Oelrichs waarschijnlijk bij terugkomst van de verschillende officieren in Nederland na 1864. De aanwezigheid van A.J. Thurkow, overleden in 1867, betekent dat de foto vóór 1868 genomen is. Staand v.l.n.r.: onbekend; luit. t/z 2e kl J. van Herwaarden; luit. t/z 2e kl. P. Wittop Koning; adelborst 1e kl. E.J. Hoos; onbekend; luit. t/z 2e kl. A.J. Thurkow; onbekend; off. v. adm. J.A. Waldeck; onbekend; onbekend. Zittend v.l.n.r.: off. v. gez. 2e kl. C.F.T. Hommel; kap. luit. t/z Jhr. F.F. de Casembroot; 1e off. luit. t/z 1e kl. J.J. de Hart.
Zr. Ms. 'Medusa' voer in 1862 naar Indië en vervolgens in 1863 naar Japan om daar de Nederlandse belangen te behartigen. Tijdens dit verblijf in de wateren van Japan was de Medusa twee maal betrokken bij een vuurgevecht in de Straat van Shimonoseki (huidige Straat van Kammon). Op 11 juli 1863 werd het – net als een aantal andere westerse schepen – beschoten door kustbatterijen en twee voor de kust liggende schepen. In Japan heerste namelijk verdeeldheid over de openstelling van Japan, dat zich eeuwen lang had afgesloten van invloeden van buitenaf. In september 1864 nam de Medusa met succes deel aan de internationale missie die als doel had de blokkade van de zeestraat op te heffen.

Hermanus de Jongh diende als adelborst eerste klas aan boord van Zr. Ms. Medusa en op dit schip de Slag bij Shimonoseki (1863-1864) meemaakte. De Jongh verliet in 1869 de marine en ging werken als cargadoor bij Van Ommeren waar hij vanaf 1871 ook firmant was. Tevens bekleedde hij in de laatste twintig jaar van zijn leven het ambt van consul van Japan in Rotterdam (en vanaf 1922 consul-generaal). 
afmetingenhoogte 10.7 cm 
breedte 16.6 cm 
 
startdatum1867 
einddatum1867 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.