Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Persoonlijke documenten van Klaas Meiners (Mijners), scheepsarts c.q. chirurgijn bij de marine en in Samarang (Nederland...

titelPersoonlijke documenten van Klaas Meiners (Mijners), scheepsarts c.q. chirurgijn bij de marine en in Samarang (Nederlands Indië) en stadsheelmeester in Amsterdam (1784-1819) 
inventarisnummerH2400 
collectiehandschriften    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
scheepsnaamfregat[marineschipscheepsnaam 
omschrijvingConvoluut in kartonnen omslag van 37 documenten betreffende Klaas Meiners (Mijners) betreffende aanstellingen en lotgevallen uit de periode 1784-1819. Inhoudende: 1.Verklaring op papier van goed gedrag door Leendert Stelwagen, chirurgijn en vroedmeester van Dokkum, waarin deze verklaart dat Klaas Pieters Meijners gedurende twee jaar bij hem en zijn vader Johannes Jacobus Stelwagen, chirurgijn en vroedmeester te Holwerd, onderwezen is in de heelkunde. Daarvoor werd hij reeds daartoe door zijn eigen vader opgeleid, die echter landurig sukkelend was en overleed. Meijners heeft zich genoegzaam ontwikkeld om zich in Amsterdam te begeven. Ondertekend door L. en J.J. Stelwagen, Dokkum 5 augustus 1784.
2.Verklaring op voorgedrukt perkament door 's Lands Medisch Doctoren en 's Lands Mr, Chirurgijns dat zij Claas Meiners hebben geexamineerd en met eenparigheid van stemmen hem bekwaam tot het uitoefenen van de functie van chirurgijn-Major bij een bataljon of eskader verklaren, Den Haag, 27 juli 1794, met het klein zegel (12 stuiver) en afbeelding van het 's Lands Wapen.
3. Verklaring op papier door J. Martens, stadschirurgijn te Amsterdam, dat Claas Mijners, geboren te Holwerd, gedurende anderhalf jaar bij diens Collegium Chirurgicum was ingeschreven en daar zich 'als een oplettend Discipel heeft geappliceert op de Heelkunst'. Amsterdam, 26 november 1792.
4. Verklaring op papier afgegeven door burgemeester, gerecht en de raden van de stad Harlingen, dat: -Claas Meiners, geboren te Holwerd doch thans burger van Harlingen, heeft aangegeven het chirurgijnsambt in Harlingen te willen gaan vervullen na zich hierin de afgelopen jaren bekwaamd te hebben en verzocht heeft als zodanig toegelaten te worden; -dat Claas Meiners, conform de regels van het chirurgijnsgilde door burgemeester E.F. Harkenroth en raad Anne Ypeij, geassisteerd door de klerk Ype Feddema en Petrus Couperus (medisch doktor te Harlingen), Sicco Popta en Andries Cup (chirurgijns te Harlingen), officieren van het gilde, is gexamineerd en dat hij het examen goed heeft afgelegd en zich als chirurg in Harlingen mag vestigen. Voorzien van het stads (droog-)zegel. Harlingen, 13 mei 1793. Met in de marge het vidimus van de provinciale toezichthouders op de geneeskunde in Noord-Holland. Amsterdam 28 juni 1819.
5. Verklaring op papier door J. de Jongh en ... Remhorst, commissarissen van het Committé tot de Zaken van de Marine, waarbij zij Claas Meiners als oppermeester wordt aangesteld op het fregat van oorlog Jager onder kapitein F. Steffers, Hoorn 26 juni 1795. Met blindzegel.
6. Verklaring op papier door G. Andrea (medisch doctor) en J. Popta (chirurgijn) aangaande het in september 1794 met goed gevolg afleggen van het opper-chirurgijnsexamen ('op een Lands oorlogschip') door C. Meiners, 'thans in die qualiteid fungerende aan boord van 's Lands schip de Admiraal Tjerk Hiddes de Vries, leggende ter rheede van Texel'. Harlingen 13 mei 1797.
7. Verklaring op papier door G. Andrea (medisch docor) en J. Popta (chirurgijn) aangaande het met goed gevolg afgelegde examen als Chirurgijn Majoor bij de Marine, ''t laast in die qualiteit gedient hebbende op 's Lands schip de Admiraal Tjerk Hiddes de Vries'. Harlingen 11 juli 1798. Verklaring opgesteld door C. Nozeman, secretaris, 31 augustus 1798.
8. Verklaring op perkament, voorgedrukt en in handschrift ingevuld, door het Uitvoerend Bewind van de Bataafsche Republiek, waarin burger Claas Meijnerts wordt aangesteld als chirurgij-major in het vaste Corps ter Zee, Den Haag 21 augustus 1798. Met twee droogstempels en ondertekend door C. Nozeman (secretaris), A.W. Hoeth (voorzitter?) en J. Dasserael (?, loco-secretaris). In de marge staat vermeld dat C. Meijnerts deze aanstellingsbrief getoond heeft aan J. Spoors, de Agent der Marine in Den Haag op 31 augustus 1798.
9. Verklaring op papier van de Commissioners for conducting His Majesty's Transport Service and for the Care and Custody of Prisoners of War (het Engelse overheidsdienst voor transport en krijgsgevangenen) aangaande het verlenen van parole (verlof) om zich uit buiten de gevangenis van Ashford (graafschap Kent) te begeven en wel op de 'great Turnpike Road' binnen de afstand van 1 Engelse mijl buiten de grenzen van deze stad aan C. Minirs (Claas Meiners) 'late surgeon of the Admiral De Vries' (chirurgijn aan boord van de Admiraal Tjerk Hiddes de Vries). De gevangene is het echtyer niet toegestaan het open veld/land te betreden en na vijf uur namiddags niet meer buiten zijn verblijfplaats te begeven gedurende de periode van zes (winter-) maanden vanaf 1 oktober 1797 tot en met 31 maart 1798 en vanaf acht uur 's avonds gedurende de zomermaanden. Op de tweede pagina zijn leeftijd en de uiterlijke kenmerken van Meiners samengevat (lengte, gezichtsvorm, teint, haarkleur, kleur ogen, bijzondere kenmerken, lidtekens etc). Londen 26 november 1797. Ondertekend door drie commissarissen (Amlussecle ?, William Otway en John Mastly?) en met uitgeknipt zegel.
10. Verklaring op papier van de vrijlating door de Commissioners for conducting His Majesty's Transport Service and for the Care and Custody of Prisoners of War (het Engelse overheidsdienst voor transport en krijgsgevangenen) van 'C. Miniers, surgeon' (Claas. Meiners, chirurgijn) van het Nederlandse oorlogsschip de Admiraal [Tjerk Hiddes] de Vries uit de gevangenis van Ashford binnen 'reasonable time' in het kader van een gevangenenruil op basis van gelijke rang, ook als de ruil niet tot stand is gekomen. Meiners wordt ontslagen uit de gevangenis van Ashford en krijgt toestemming om naar Nederland terug te keren. Op de tweede pagina zijn naam, leeftijd en de uiterlijke kenmerken van Meiners samengevat (verschijning, lengte, gezichtsvorm, teint, haarkleur, kleur ogen, bijzondere kenmerken, lidtekens etc). Londen 4 januari 1798. Ondertekend door drie commissarissen (Amlussecle ?, William Otway en John Mastly?) en met droogzegel van 'Transport of Fice Prisoners of War'.
11. Verklaring op papier, uitgevaardigd door de Commissioners for conducting His Majesty's Transport Service and for the Care and Custody of Prisoners of War, waar dezen chirurg Klaas Mijners, gevangen genomen bij de kaping van het schip Admiraal [Tjerk Hiddes] de Vries en al eerder voorwaardelijk toestemming had verkregen om naar Holland terug te keren, nu wordt vrijgelaten. Hierbij is er geen sprake van gevangenenruil aangezien hij 'non-combattant' is (geen krijgverrichten verricht). Londen 18 januari 1800. Ondertekend door Rup. George, Ambuscecle (?) en William A. Otway. Met rood (onleesbaar, sterk gecraqueleerd) lakzegel en een droogstempel van 'Transport Service' en 'Prisoners of War'. Onderaan een toegevoegde verklaring van Nederlandse hand: 'Gezien en goedgekeurd' en ondertekend door A. B.G. van Dedem en J. van de Gelder, commissarissen van het Bataafs Gouvernement.
12. Verklaring op papier (voorgedrukt en ingevuld), uitgevaardigd door de Agent der Marine van de Bataafse Republiek, waarbij 'den burger' Claas Meijners als eerste chirurgijn van het wachtschip 'de Broederschap' onder bevel van kapitein Zegers wordt aangesteld. Den Haag 8 augustus 1798. Ondertekend door de Agent Spoors en secretaris C. Nozeman. Voorzien van het droogstempel van de Agent der Marine, in tweevoud. Met geschreven toevoeging waarmee vermeld wordt dat Claas Meijners de eed in genoemde kwaliteit voor de Agent heeft afgelegd op ultimo (31) augustus 1798, getekend door C. Nozeman.
13. Verklaring op papier (voorgedrukt en ingevuld), uitgevaardigd door de Agent der Marine van de Bataafse Republiek en als brief verzonden aan de Chirurgijn Major K. Meiners te Harlingen, waarbij deze, 'gediend hebbende op 's lands wagtschip de Broederschap', in die functie te benoemen op 's lands kannonneerboot [niet ingevuld] onder kapitein Rysterborgh. Een extract van deze verklaring is verzonden aan de Commissaris Directeur te Amsterdam en Rotterdam en het kantoor van de hoofdelijke belastingen. Getekend door Agent der Marine van de Bataafse Republiek Spoors en J. de Jongh, loco secretaris van de Agent der Marine. Met droogstempel van de Agent der Marine en in rood krijt het posttarief. Z.p., 21 april 1800.
14. Kennisgeving op papier (voorgedrukt en ingevuld), uitgevaardigd door de Agent der Marine van de Bataafse Republiek, betreffende de aanstelling van Chirurgijn Major K. Meiners om 'te dienen op 's Lands Canonneerboten onder bevel van den Capitein Rysterborgh. Den Haag 21 april 1800. Ondertekend door Spoors, Agent der Marine, en J. de Jongh, loco secretaris van de Agent der Marine. Op achterzijde aantekening dat D. Vellinga ('directeur') het stuk ontvangen heeft. Aanvullende aantekening: 'mb op fo. 26 verleend B.A. Perus(?)'. Met droogstempel van de Agent der Marine.
15. Kennisgeving op papier (voorgedrukt en ingevuld), uitgevaardigd door de Agent der Marine van de Bataafse Republiek, betreffende de aanstelling van Chirurgijn Major K. Meijners om te dienen op 's Lands fregat Maria Reygersbergen onder bevel van kapitein Lonbar. Den Haag 16 november 1801. Ondertekend door Penning, loco Agent der Marine van de Bataafse Republiek en J. de Jongh. Aanvullende aantekening: 'mbz verleend Amsterdam 3 aporil 1802 Nabal'. Met twee droogstempels van de Agent der Marine.
16. Schriftelijke verklaring ('Ord. No. 162'), afgegeven door schout-bij-nacht S. Dekker, commandant van het 's Lands eskader met bestemming Oost-Indië, inhoudende de overplaatsing van Chirurgijn Major C. Meiners van de Maria Reigersbergen naar de Pluto 'zeilende tusschen de Kaap Verdische Eilanden en de Linie' en 'op zodanige gratificatie als naar billijkheid zal worden bevonden'. Ondertekend door S. Dekker en J. Wilksen. 1 november 1802. Geadresseerd aan C. Meiners aan boord van de Pluto.
17. Schriftelijke verklaring ('Ord. No. 189'), afgegeven door schout-bij-nacht S. Dekker, commandant van het 's Lands esakder met bestemming Oost-Indië, inhoudende de bevestiging van de overplaatsing van Chirurgijn Major Meiners (d.d. 1 november 1802) van de Maria Reigersbergen op de Pluto. Ondertekend door S. Dekker en J. Wilksen. Kaapstad 13 januari 1803. Geadresseerd aan C. Meiners aan boord van de Pluto.
18. Kennisgeving op papier (voorgedrukt en ingevuld), uitgevaardigd door de Gecommitteerde Raden ter Admiraliteit in Friesland, betreffende de aanstelling van Klaas Meiners als eerste chirurgijn op 's Lands fregat Pallas onder commando van kapitein Jacobus van Peer. Met twee blindstempels van de Admiraliteit.Ondertekend door H. Eckringa (voorzitter), H. Beyma thoe Kingma en K. Gonggrijp (naast één van de beide blindstempels). Harlingen 25 november 1794.
19. Extract (handgeschreven) uit het register van besluiten van de Maarschalk (van Holland) en Gouverneur Generaal (van Oost-Indië) betreffende de aanstelling van Chirurgijn Major der Marine C. Meiners als geneesheer in het Hospitaal te Soerabaja. 30 juli 1808. Ondertekend door H. Veeckens, secretaris van het gouvernement.
20. Brief van C. Heppener, 'chirurgijn en chef hospitaal Soerabaja' aan C. Meiners, Chirurgijn Major der Marine, waarin de laatste bericht wordt over diens aanstelling als geneesheer in het hospitaal in Soerabaja. Heppener geeft Meiners opdracht zo snel mogelijk naar het hospitaal te komen teneinde zijn nieuwe functie te aanvaarden. De zittende opperchirurgijn I. Steitz blijft zo lang zijn chirurgijnswerk continueren naast zijn functie als 'hospitalier' tot het moment van invoering van het 'Reglement'. Bij aankomst in Soerabaja dient Meiners de brief te tonen aan de kolonel militiair-commandant, ridder De Kock. Bodjong 3 augustus 1808. Met rood lakzegel (onleesbaar en opengebroken). Ondertekend door C. Heppener.
21. Schriftelijke kennisgeving van gouverneur-generaal van Nederlands Indië en Maarschalk van Holland H.W. Daendels aan Chirurgijn Major in het hospitaal van Soerabaja C. Meiners waarin de laatste medegedeeld wordt dat zijn verzoek gerepatrieerd te mogen worden niet kan worden ingewilligd en dat aan het tweede verzoek (als het eerste niet ingewilligd wordt) om aangesteld te worden als chirurgijn principaal in welwillende overweging wordt genomen, waarbij de geadresseerde, als er nieuwe chirugijns uit Europa mochten aankomen hij zich vrij moet voelen om naar het vaderland terug te keren. Soerabaja 22 augustus 1810. Ondertekend door H.W. Daendels en H. Veeckens, secretaris van de gouverneur generaal.
22. Schriftelijk extract uit het besluitenregister van de gouverneur-generaal van Oost-Indië en Maarschalk van Holland [H.W. Daendels] betreffende de aanstelling van Chirurgijn Major in het hospitaal te Soerabaja, C. Meiners, aan te stellen als Chirurgijn Principaal van het arrondisement Samarang. Ondertekend door B. Blok. Buitenzorg 2 november 1810.
23. Brief van Chirurgijn en Chef T.C.H. Asmus waarinn deze aan C. Meiners te Soerabaja mededeelt dat deze door de Gouverneur Generaal van Indië en Maarschalk van Holland [H.W. Daendels] is aangesteld als Chirurgijn Principaal van het arrondisement Samarang. Tevens verzoekt hij Meiners zich zo snel mogelijk over land naar Samarang te begeven ten einde uit handen van de vertrekkende Chirurgijn Principaal [R.] Gauffre de taken van Chirurgijn Principaal over te nemen. Batavia 3 november 1810 Ondertekend door T.C.H. Asmus en voorzien van diens rode lakzegel.
24. Krant getiteld Bataviasche Koloniale Courant, d.d. 9 november 1810 (nummer 45), met daarin de mededeling dat C. Meiners, Chirurgijn Major te Soerabaja is aangesteld als Chirurgijn Principaal van het arrondisement Samarang als vervanger van R. Gauffre, die in die functie is overgeplaatst is aar Batavia. Tevens vermelding van de functiewijziging van T.C.H. Asmus en C. Heppener.
25. Brief van Chirurgijn en Chef T.C.H. Asmus waarmee deze aan C. Meiners Chirurgijn Principaal van het arrondisement van Soerabaja mededeelt dat hij zijn functie heeft neergelegd en met [H.W.] Daendels naar Europa zal terugkeren. Zijn functies heeft hij overgedragen aan R. Gauffre en Meiners wordt verzocht alle correspondentie betreffende de geneeskundige dienst aan hem te richten. Batavia 29 mei 1811 Ondertekend door T.C.H. Asmus en voorzien van diens rode lakzegel.
26. Brief van Charles Assey (?) 'assistant to the commissioner' te Samarang aan Meinars waarin mdedeling van het besluit van het gouvernement van 19 maart 1812 inhoudende diens aanstelling als chirug te Samarang voor het salaris van 100 Spaanse dollars per maand ter voldoening van het verlenen van medische zorg aan gevangenen, en enkele publieke instellingen in Samarang en de Nederlandse onderdanen van het gouvernement. Deze positie over te nemen van W, Severing. Samarang 27 maart 1812.
27. Brief van de chef van de staf van de Gouverneur Generaal van Nederlands Indië, D. van Schell aan de heer Meiners, medisch doctor te Samarang, waarin mededeling wordt gedaan dat Meiners heeft aangeboden wederom in 's Lands Dienst te treden en dat de Chirurgijn en Chef Asmus aan de secretaris van staat, Gouverneur Generaal van Nederlands Indië, hierop bekend heeft gemaakt met diens staat van dienst en dat de Gouverneur Generaal daarop besloten heeft vooralsnog niet in te gaan op Meiners'verzoek maar wel rekening te houden met diens wensen. Dit in het licht van het feit dat voor de aankomst van de gehele eerste expeditie [welke?] niet mogelijk is de geneeskundige dienst van Samarang definitief te regelen. Ondertekend door D. van Schell en genummerd 259. Vatavia 14 augustus 1816.
28. Brief van C.H.W. Anthing, luitenant-generaal en commandant 'der troepen in Oost Indië' aan 'Meiners Dokter te Samarang', waarin deze de ontvangst van twee brieven bevestigt en meedeelt dat hij graag een 'zoo geschikten en ijverigen geneesheer' in Samarang zal aanstellen. Tevens laat hij weten dat de Gouverneur Generaal zijn Chef van de Algemene Staf heeft laten antwoorden op Meiners' brieven. De Gouverneur-Generaal verzoekt Meiners provisioneel (voorlopig) optreedt als 'consult' (consulterend arts?) over de zieke Nederlandse krijgslieden in Samarang, waartoe Anthing hem hierbij uitnodigt te doen. De commandant van de tweede grote militaire afdeling, kolonel van Jete, heeft hij daartoe order gegeven. Rijswijk 16 augustus 1816. Ondertekend door Anthing en genummerd '43'.
29. Brief van J.D. van Schelle, Chef van Staf [van het Nederlands Indisch Leger] namens de Luitenant Generaal, aan 'medisch doctor Meyners te Samarang' waarin deze hem mededeelt dat de Secretaris van Staat Gouverneur Generaal van Nederlands Indië, bij besluit van 27 september 1816 (nr. 2) Meyners benoemd heeft tot 'Chirurgijn Majoor'. De acte van commissie zal hem later worden toegezonden. Batavia 29 september 1816. Ondertekend door J.D.van Schelle. Genummerd 490.
30. Brief van Chirurgijn en Chef T.C.H. Asmus aan Chirurgijn Major C. Meiners waarin mededeling door de secretaris van de Gouverneur Generaal van Nederlands Indië van het besluit d.d. 27 september 1816 (nr. 2 en 3) Meiners te benoemen tot Chirurgijn <ajoor bij het hosptiaal te Samarang. Asmus verzoekt Meiners in dat kader zich te stellen onder de orders van de inspecteur van de militaire hospitalen. Tevens bericht Asmus dat in het hospitaal van Samarang naast Meiners ook{Bartholomeus] Heule van Houwelingen tot Chirurgijn Majoor is benoemd , Van den Heuvel tot chirurgijn der 2e klasse, I.A. Willikhoven tot apotheker der 2e klasse, Bakker tot chirurgijn der 3e klasse, Pernée tot hospitaalmeester met de titel van directeur van het hospitaal, C. Pirtet tot 1e commies en Majofski tot spijsverzorger. Het reglement op de Geneeskundige Dienst is als bijlage meegezonden [niet aanwezig]. Batavia 31 september 1816. Ondertekend door T.C.H. Asmus. Genummerd '41'.
31. Brief van J.D. van Schell, Chef van Staf [van het Nederlands Indisch Leger] namens de Secretaris van Staat en Gouverneur Generaal van Nederland-Indië aan Meyners, medisch doctor te Samarang, waarin de laatste wordt geautoriseerd de eventuele voorraad aan geneesmiddelen en medicijnen van de Engelse over te nemen tegen een behoorlijke prijs. Van de over te nemen voorraad dient een door de Engelse autoriteiten gewaarmerkte lijst gemaakt te worden die aan Van Schell moet worden toegezonden. Batavia 21 augustus 1816. Ondertekend door J.D. van Schell en genummerd '294'.
32. Brief van T.C.H. Asmus, Chirurgijn en Chef, aan Meiners, stads chirurgijn te Samarang, waarin de laatste bedankt wordt voor zijn missive van 21 augustus 1816 en verleende assistentie aan de chirurgijns der 2e klasse Van den Heuvel en Schelling, geatacheerd bij De Foupes/Froupes, en wordt geautoriseerd zich schadeloos te stellen van de geneesmiddelen die door hem aan Van den Heuvel en Schelling is gegeven (en welke door schipper Schaade in Samarang is bezorgd) en het restant aan deze beide heren af te geven. Asmus verwacht hiervan een specificatie te ontvangen. Tevens vraagt Asmus of er een Engels magazijn van geneesmiddelen op Samarang aanwezig is en verzoekt Meiners hierover te rapporteren. Over Meiners' bestemming/benoeming is nog niets te melden, lops van het feit dat de 'excellenties' gunstig over hem gestemd zijn. Verder wordt Meiners medegedeeld dat de directeur van het hospitaal in Weltevreden J. Samuels vertrokken is en dat hem hierbij een oxhoofd rode wijn wordt toegezonden ten behoeve van de in de infirmerieën in het district Samarang verpleegde zieken; Batavia 22 augustus 1816. Ondertekend door T.C.H. Asmus. Genummerd 85'.
33. Voorgedrukt en in hadschrift ingevuld Extract uit het Register der Besluiten van de secretaris van Staat en Gouverneur Generaal van Nederlands-Indië, Betreft de inwilliging van het verzoek van oud chirurgijn majoor en stads chirurgijn van Samarang C. Meiners van 12 september 1817 om te mogen repatriëren naar Europa. Hem wordt daartoe, zodra er daar gelegenheid voor is, eervol ontslag verleend. Soerabaja 7 okotber 1817. Ondertekend door P. Le Clerq, adjunct-secretaris van het Gouvernement, en genummerd '11'.
34. Kopie (handgeschreven) van een brief van C. Meiners, oud chirurgijn majoor en stads chirurgijn van Samarang, aan de Gouverneur Generaal en Commandant Chef van zijn Majesteits land- en zeemacht in Oost-Indië. Betreft het verzoek om na 16 jaren in de kolonie (Oost-Indië) verbleven te hebben en 23 jaar Hollandse gouvernement, te mogen repatriëren. Samarang 15 januari 1818. Ondertekend door C. Meiners.
35. Extract (handgeschreven) uit het register van besluiten van de Secretaris van Staat en Gouverneur Generaal van Nederlands-Indië, betreffende het verzoek d.d. 15 januari 1818 van C. Meiners, stadschirurgijn van Samarang. Besloten is Meiners eervol ontslag te verlenen en hem toe te staan op eigen kosten naar Europa terug te keren. Dit besluit zal aan Meiners, de resident van Samarang, de directeur van Landbouw, Kunsten en Wetenschappen en de Algemene Rekenkamer ter kennisgeving worden gesteld. 21 januari 1818. Ondertekend door de secretaris van het Gouvernement, J.C. Baud, en genummerd '12'. Met blindstempel (1 gulden).
36. Kennisgeving of missive door de inspecteur-generaal van de geneeskundige dienst der Land- en Zeemacht, Brugmans,op papier (voorgedrukt en ingevuld), betreffende de ontvangst van toegezonden staat van dienst van C. Meiners, oud-chirurgijn te Harlingen, en tevens bevattende de mededeling dat Meiners op de lijst van sollicitanten voor een functie bij de marine is geplaatst en met te gelegenertijd met zijn solliciatie rekening zal worden gehouden 'hetwelk uwe reeds gedane diensten verdienen'. Leiden 16 oktober 1818. Genummerd '87' en ondertekend door Brugmans.
37. Kennisgeving op papier (voorgedrukt en ingevuld), door de Commissie van Geneeskundig Toeverzicht voor de stad Amsterdam, waarin deze verklaart dat verschenen is Claas Meyners (stedelijk heelmeester, geboren te Holwerd, oud 51 jaar) die verklaard heeft het Reglement van Geneeskundig Policie voor deze Stad en derzelver Jurisdictie na te zullen volgen, ingevolge waarvan Meyners bewijs van admissie heeft verkregen. Amsterdam 5 juli 1819. Ondertekend door F.E. Willet en Ph.H. Themmen, respectievelijk president en secretaris van de Commissie. 
afmetingenbreedte 22.5 cm 
lengte 34 cm 
dikte 1.3 cm 
 
startdatum1784 
einddatum1819 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.