Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Stukken gericht aan de militaire gevangenis in Leiden, bij elkaar gebracht vanwege watermerken.

titelStukken gericht aan de militaire gevangenis in Leiden, bij elkaar gebracht vanwege watermerken. 
inventarisnummerH422 
collectiehandschriften    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
omschrijvingStukken door diverse instanties en personen, gericht aan of als afschrift voor de militaire gevangenis in Leiden, periode 1815 - 1849. Bijeengebracht vanwege de watermerken. Dit blijkt uit de vermelding op de stukken in latere hand, met rode (3x zwarte) inkt van het betreffende watermerk en de datum. De stukken zijn afkomstig van de Collectie de Jonge en hebben verschillende afmetingen.
1. Aanstelling J. Eersdman tot gevangenisarts in Sneek, Leeuwarden, 11-2-1815. Watermerk: Afbeelding van een bijenkorf en versierde lijst en 'De Wed, Fa. Nielo & Comp.'
2. Regeling betreffende het gebruik van de pistole, Den Haag, 15-3-1825. (Pistole: aparte ruimte in een gevangenis waar een gevangene op eigen kosten kan leven). Watermerk: 'W & G Pannekoek'.
3. Bericht van vertrek van de gevangene Leonardus Bloem, die zegt het 'Kleeder makers ambacht' te verstaan, naar Leiden; Maastricht 4-6-1825. Watermerk; wapen van Amsterdam. (half blad, geen tekst bij watermerk).
4. Bericht van vertrek van de veroordeelde matroos Johannes Smikkers over Rotterdam naar Leiden; Middelburg, 21-10-1836. Watermerk: afbeelding van gekroonde vogel en 'Gebs Abrahams'.
5. Bericht van vertrek van 5 gevangenen, Ruurd Sjoerds Fockema, Klaas Geerts Mink, Garmt Roelfs, Berend Jacobs Polters Heringa en Mense Pieters Richard naar Leiden, Leeuwarden, 23-12-1836. Watermerk: Afbeelding van posthoorn in lijst en 'daaronder 'VG en op de andere helft 'Van Gelder'.
6. Getekend ontvangstbewijs van verschillende bedragen door 4 personen, onbekend waardoor, 25-1-1842. Watermerk: Afbeelding van lauwerkrans en 'De VLYT' en 'JHA & C'.
7. Bepaling van vrijstelling tot betaling van zegel door minvermogende gegijzelden op verzoek tot en bevel van de rechter tot ontslag, 29-12-1842, Den Haag. Watermerk: Afbeelding van vrijheidsmaagd (?) en binnen tuin en 'Pro Patria' en 'Gebrs van Kapel'.
8. Bericht van toezending getekend ontvangstbewijs voor een aantal goederen voor gevangenen, huis van verzekering, Den Haag, 17-1-1843. Watermerk: Afbeelding van vrijheidsmaagd (?) en leeuw binnen tuin en 'Pro Patria' en 'T Sanders & Zoon.
9. Bericht van toezendinggetekend ontvangstbewijs voor 'gestichtsgoederen', gevangenis te Alkmaar, 29-1-1843. Watermerk: Gekroonde leeuw en zwaard op voetstuk (boek ?), 'VRYHEID' in gekroonde medaillon met randschrift 'Pro Patria EIUSQUE LIBERTATE' en 'De Erven Dk Blauw'.
10. Bericht van toezending getekend ontvangstbewijs voor 'kledingstukken', gevangenissen Heerenveen, 2-2-1843. Watermerk: Gekroonde leeuw en gekroond medaillon met randschrift 'EENDRACHT MAAKT MACHT' en 'I C Krediet'.
11. Bericht van transport naar Leiden van vier veroordeelden, Middelburg, 29-12-1843. Watermerk: Afbeelding van wapen van Zeeland met daaronder 'Zeelandia' en 'H F de Charro'.
12. Bericht van toezending getekend ontvangstbewijs voor kleding voor bewaarders, nl. 4 donkergrijze laken pantalons, 2 zwarte katoen fluwelen halsdoekjes, 4 bombazijnen onderbroeken, 4 paar hoge schoenen, gevangenissen Middelburg, 19-2-1849. Watermerk: Afbeelding van wapen van Zeeland met daar onder 'Zeelandia' en 'Gebrs Abrahams'.
13. Tabel met aantal veroordelingen uitgesproken door de rechtbanken in de 'provincies en de verschillende krijgsraden over de gevangenen die in 1841 in de militaire strafgevangenis nabij Leiden verbleven, totaal 1023, door de directeur opgesteld, 15-2-1842, gemerkt links boven: N:3. Watermerk: Afbeelding van een lelie en 'C & H Honig'.
14. Tabel met de tijdsduur van de straffen uitgesproken over de gevangenen die in het jaar 1841 in de militaire strafgevangenis nabij Leiden verbleven, totaal 1023, opgeteld door de directeur, 15-2-1842; gemerkt linksboven: N.6. Watermerk: afbeelding van een leeuw met eronder 'Honig JH & Z en 'J Honig & Zoon'.
15. Brief aan ... van Hoorn door W. Kroon (?), 20 december, zonder jaar, met verzoek of hij en hr. Jonckbloet een paar avonden per week met de heer Canneman aan literatuur te werken. Van Hoorn: president van de Commissie tot Administratie over de Gevangenen te Leiden. (zie verder nr. 13 en 14). Canneman: gevangene ? 'en ongelukkige positie' en 'onaangename toesyand'. Kennelijk toegestaan gezien aantekeing: zondag, dinsdag, vrijdag. Watermerk: N. Pannekoek (half blad) 
startdatum1815 
einddatum1849 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.