Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Nieuwe en groote loots-mans zee-spiegel door Jacobus en Casparus Lootsman, 1679

titelNieuwe en groote loots-mans zee-spiegel door Jacobus en Casparus Lootsman, 1679 
inventarisnummerWAE98 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerLootsman, Jacob (Theunisz);  Lootsman, Casparus (Theunisz) 
omschrijvingALGEMEEN Deze atlas bevat het tweede deel van de 'Nieuwe en groote Loots-mans Zee-spiegel'. De atlas werd uitgegeven van 1662 tot 1717. Deze atlas uit 1679 omvat de westerse scheepvaart: De kusten van Holland en Vlaanderen, Het Kanaal en de Atlantische kusten van de Britse Eilanden, Frankrijk, Spanje, Portugal en het noordelijk deel van Afrika. Door de vader van Jacob en Casparus Lootsman, de uitgever Anthony Jacobsz, werd een zelfde atlas vanaf 1644 tot 1650 uitgegeven. De koperplaten van de kaarten werden na zijn dood in 1650 verkocht aan Pieter Goos. Vanaf 1662 werd de atlas door zijn zoons Jacob en Casparus Lootsman heruitgegeven met nieuwe koperplaten en opnieuw gezette tekst.
INHOUD De atlas heeft een titelpagina in boekdruk met een afbeelding in houtsnede van een zeeman met een dieplood, met op de voorgrond navigatie instrumenten en op de achtergrond een aantal schepen. De atlas bevat een inleiding met een bericht aan de lezers, onderwijs in de zeevaart met diverse tabellen, afbeeldingen van navigatie-instrumenten en een almanak met maanstanden voor de jaren 1677-1700 (44 pagina's). Daarna volgen beschrijvingen van zeeroutes en kusten, verdeeld in vier zgn. boeken (hoofdstukken). In de tekst zijn veel kustprofielen en 4 detailkaartjes opgenomen, uitgevoerd als houtsnede en kopergravure (96 pagina's). In de atlas zijn tussen de pagina's met tekst de 28 gegraveerde en deels genummerde zeekaarten (afmeting van de gravures ca. 43 x 53 cm) opgenomen.
KAARTEN: De atlas bevat de volgende 28 kaarten (de nummering verwijst naar aanwezige gegraveerde kaartnummers): - Pas Caarte van de Noort Zee. 3 Pascaarte vande Zuyder-Zee. W4 Cust van Hollant. W5 De Texel stroom; Caerte van de Mase. W6 De cust van Zeeland. W7 De cust van Vlaenderen. – Pas-caert van Engelandt Schotlandt Yrlandt. W9 De cust van Normandie en Picardie. W10 De custen van Bretaigne. W11 De custen van Engelandt tußchen Fierley en Poortlant. W12 De custen van Engelant tußchen de twee pointen van Poortlandt en Lezard. W13 Cust van Engelant, van Lezard tot Engelands eynd, de Sorlinges. W14 De zuyd oost zyde van Yerlandt. W15 De noord oost zyde van Yerlandt. W16 De noordwest zyde van Yerlandt. W17 De west custen van Yerlandt. – Pas caart van Hispangien. W19 De zee-custen van Bretaigne van Heysandt tot aen Boelyn. W20 De custen van Saintoigne, Poictou, en een gedeelte van Bretaigne. W21 vande rivier van Bourdeaux tot aen Bayone. W22 Cust van Biscayen tusschen Gatarya en Rio de Sella; Cust van Biscayen tußchen Villa Vicioça ende C. de Ortegael. W23 Caerte van Galissien. W24 Cust van Portvgal 't noordelyckste deel. W25 De cust van Portvgael het zuydelyckste deel. W26 De cust van Andalvzia en Algarve. W27 Cust van Hispangien vande Rivier Sivilien tot Malaga. W28 De cust van Barbaria, Gualata, Arguyn, en Genehoa. W29 Cust van Barbarien Van Out Mamora tot aen Capo Blanco.; Cust van Barbarien; van Capo Blanco tot Capo de Geer. W30 Pascaarte voor een gedeelte der Canarise Eylanden.
BAND De band is uitgevoerd in leer. Op de smalle zijden van de platten en op de rug zijn goudkleurige versieringen aangebracht. Op de rug is de titel gedrukt: 'Loots-mans Zee-spiegel'. De band is mogelijk eigentijds. 
afmetingenhoogte 45 cm 
breedte 30 cm 
dikte 3 cm 
hoogte 43.5 cm 
breedte 28 cm 
 
startdatum1679 
einddatum1679 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.