Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Nieuwe water-wereldt ofte zee-atlas, uitgegeven door Casparus Lootsman, 1681

titelNieuwe water-wereldt ofte zee-atlas, uitgegeven door Casparus Lootsman, 1681 
inventarisnummerWAE100 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerLootsman, Casparus (Theunisz) 
scheepsnaamBrazilie[staat] 
omschrijvingALGEMEEN De Nieuwe Water-Wereldt Ofte Zee-Atlas is voor het eerst uitgegeven in 1666 door Jacob Lootsman, na 1671 door Jacob en zijn broer Casparus Lootman, en na Jacob's dood in 1679 is de uitgave tot 1694 voortgezet door Casparus. De atlas werd uitgegeven met titel en tekst in het Nederlands, Frans en Engels. Op veel van de kaarten in de atlas uit 1681 is de naam van de vader Anthonie Jacobsz gebruikt als impressum, hij is echter niet de maker van de koperplaten.
INHOUD: De atlas bestaat uit een titelpagina, een inleidend hoofdstuk met een geschiedenis van de scheepvaart, een beschrijving van de landen van de wereld en een index (14 pagina's). De gegraveerde titelpagina toont onder meer een alegorische afbeelding van een vrouw met wereldbol en passer, geflankeerd door putti met jacobsstaf en andere navigatie-instrumenten en een zeeslag. De titel in boekdruk is gedrukt op een apart opgeplakt stukje papier. Na de inleiding volgen 41 zeekaarten van gebieden in alle continenten. In vergelijking met de index komen 10 kaarten niet voor en bevat de atlas 5 kaarten die niet in de index voorkomen. Het boekblok en de kaarten zijn bijgesneden waardoor van een aantal kaarten een strookje ontbreekt.
KAARTEN: De atlas bevat de volgende 41 kaarten (de nummers verwijzen naar aanwezige gegraveerde kaartnummers): - Wereldkaart in twee hemisferen, zonder titel met 10 stadsaanzichten en 10 kostuumfiguren (Shirley 1983; kaart van Plancius gemaakt na 1617; mogelijk een bijgewerkte versie van een oorspronkelijk in ca.1605 uitgegeven kaart). 1 Pascaart van Europa. - Pascaert van de Noort Zee. - Pascaart van't Vlye, tot Hitland, Berghen in Noorwegen tot de mont van de Oost-Zee. - Pascaarte vande Oost Zee. 3 Pascaarte vande Zuyder-Zee. W4 Cust van Hollant tußchen de Maes ende Texel. W5 De Texel Stroom; Caerte van de Mase, Ende het Goereesche gat. W6 De cust van Zeeland. - Paskaert van de Zeeusche en Vlaemsche Kusten. - Pas-caerte van Texel tot aende Hoofden. - A draughts of the sands channels buoyes beacons and sea marks upon the coast of England. - Pas-caert van Engelandt Schotlandt Yrlandt. - Pas caart van 't Canaal tusschen Engeland en Vrankryck. - Pascaerte om achter Yrlandt om te zeylen. - Pas-kaerte vant in komen vande Canael. - Pascaerte vande bocht van Vranckryck, Biscayen, en Galißen. - Nieuwe paskaert van het Canaal tot de custen van Barbaryen. - Pas caart van Hispangien. 1 Pascaarte van t´westlyckste deel vande Middelandsche Zee. 2 Pascaarte van´t oostlyckste deel vande Middellandsche Zee. W28 De cust van Barbaria, Gualata, Arguyn, en Genehoa. 29 De cust van Barbarÿen van Out Mamora tot Capo Blanco; De cust van Barbarÿen van Capo Blanco tot Capo de Geer. W30 Pascaarte voor een gedeelte der Canarise Eylanden. - Pascaerte van Guinea, en Angola. - Pascaerte van 't westelyckste deel van Oost Indien. - Insvla Zeilan. - Van 't oostelyckste deel van Oost-Indien. - Insularum Moluccarum nova descriptio. - Noordoost cust van Asia van Iapan tot Nova Zemla (koperplaat van Pieter Goos). - De custen van Noorwegen, en een gedeelte van Schotlandt. 25 Pascaerte van Groen-Landt, Yslandt, Straet Davids en Ian Mayen eylandt. 25½ Paskaert van de noordelijckste kusten Van America. - Pascaert vande Carybes. - Pascaerte van Nieu Nederlant. - Pascaerte van West-Indien. - Pascaerte vande Caribes. - Pas caert vande Vlaemsche Eylanden. - Pas caert vande Soute Eylanden. - Pascaerte van Brasil. - 't Suyder-deel van America.
BAND: De atlas is ingebonden in een eigentijdse perkamenten band. De atlas is op enig moment opnieuw ingebonden. 
afmetingenhoogte 46 cm 
breedte 30.5 cm 
dikte 4.5 cm 
hoogte 45.5 cm 
breedte 30 cm 
 
startdatum1681 
einddatum1681 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.