Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Wereldkaart in twee halfronden

titelWereldkaart in twee halfronden 
inventarisnummerWAE846-A 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerGeelkercken, Nicolaes van;  Janssonius, Johannes 
scheepsnaamZuid-Amerika 
omschrijvingWereldkaart in twee halfronden, vervaardigd door Nicolaas Geelkercken, tweede staat, gedrukt door Joannes Janssonius, 1618. Vermelding van Straat Le Maire als 'Lameersstraat'. Rondom afbeeldingen van de jaargetijden ; randversiering in het midden toont boven Adam en Eva in het Paradijs en onder het Laatste Oordeel. Ongekleurd.
De kaart is de tweede staat van de wereldkaart die Nicolaes van Geelkercken oorspronkelijk in 1617 vervaardigde en door Janssonius werd uitgegeven. In de tweede staat uit 1618 zijn is de ontdekking van Straat Le Maire ('Lameers Straat'. Ook Jodocus Hondius II vervaardigde een wereldkaart waarop de ontdekkingen van Le Maire en Schouten staan aangegeven. (zie WAE 839). De tweede staat van deze kaart is gedateerd 1617, maar dateert vermoedelijk pas uit 1618.Beide kaarten 'strijden om de eer' de eerste te zijn die de ontdekkingen van Le Maire en Schouten weergeeft. 
afmetingenhoogte 42 cm 
breedte 56.2 cm 
 
startdatum1618 
einddatum1618 

Commentaar van bezoekers

R.H. van Gent | 2012-02-28 | 16:33:11De titel is niet geheel correct ingevoerd. dubis => duobis hemisphaeris => hemisphaeriis
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.