Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Afbeeldinge der Wondereyke Beiegeninge van Willem Isbrantse Bontekoe, Op zijn reijse naar Oostindien van t'Jaer 1619. to...

titelAfbeeldinge der Wondereyke Beiegeninge van Willem Isbrantse Bontekoe, Op zijn reijse naar Oostindien van t'Jaer 1619. tot het Jaer 1625. 
inventarisnummerWAE576 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerSavrij, Salomon 
scheepsnaamHooren[scheepsnaam] 
trefwoordenkopergravure 
omschrijvingDe avonturen van Willem IJsbrantsz. Bontekoe, op zijn reis naar Oost-Indie van 1619-1625. In het midden een grote afbeelding van het springen van Bontekoe's schip, door het kruit, in volle zee, 19 november 1619. Bovenaan het portret van Bontekoe in medaillon en een twee-regelig bovenschrift. Onder Hollandse tekst in twee kolommen. Ter weerszijde vier (dus acht) afbeeldingen, ieder met vier-regelig onderschrift over de gebeurtenissen na het verlies van het schip.
Een grote plaat met daaromheen acht plaatjes, ieder met een eigen onderschrift. De grote plaat toont het schip 'Hooren' dat in 1619 explodeerde op een nachtelijke zee; Bovenin de prent is het portret van Bontekoe in een cartouche; Bij het exploderende schip zijn twee roeiboten met inzittenden afgebeeld en een reeds geheel afgebrand schip; In het water drijven ook nog enige personen. Op de andere plaatjes zijn delen van de reis van Bontekoe afgebeeld. Het eerste plaatje toont de verversing van het voedsel op het eiland S. Maria; Een sloep voor het strand met hutten en personen. Het twee plaatje toont drie sloepen onder zeil in de omgeving van Sumatra. De derde afbeelding toont Sumatra, een houtvuur met mannen met fakkels. De vierde afbeelding is Sumatra, een sloep liggend bij een kust met daar mannen om een houtvuur; Het eten en drinken van inlandse spijzen. De vijfde laat Sumatra zien, een sloep bij land waarbij mannen met speren de bemanning van het strand het water in jagen. Plaatje zes is een Reis naar Batavia, een sloep bij de kust van een eiland met een heuvel waarbij op de achtergrond de tekst 'Iava, Straat van Sunda'. Op de heuveltop een man met de tekst 'Willem IJsbrans Bontekoe'. De zevende afbeelding is de Terugkeer naar Holland, drie schepen in een storm op zee waarvan twee zwaar gehavend. Het laatste en achtste beeld toont de kust van Madagascar met een sloep op de voorgrond, mannen hakken hout en timmeren een hut. 
afmetingenhoogte 48.5 cm 
breedte 56.6 cm 
 
startdatum1625 
einddatum1675 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.