Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Kaart van Valtellina, in het noordelijk deel van Lombardije en het aangrenzende deel van zuidoost Zwitserland, door Hans...

titelKaart van Valtellina, in het noordelijk deel van Lombardije en het aangrenzende deel van zuidoost Zwitserland, door Hans Heinrich Glaser,1625. 
inventarisnummerAtlas98_05 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerGlaser, Hans Heinrich 
scheepsnaamItalie[staat]Zwitserland[staat] 
omschrijvingMaakt onderdeel uit van de composietatlas Atlas98. Kaart van het noordelijk deel van Lombardije, met het noordelijk deel van het Comomeer en de vallei van de Adda (Valtellina). De kaart is uitgegeven door Hans Heinrich Glaser (1586-1673), schilder, graveur en uitgever te Bazel. In de titelcartouche worden verder genoemd: Johann Guler (von Weineck) (1562-1637), Zwitsers staatsman en veldheer uit Graubünden en Johann Ardeisero (?). Onderdeel van de titelcartouche rechtsboven is een ovale afbeelding van een haven met schepen en een kade met grote vissen of zeemonsters, half boven het water, waarvan een vis met een touw is vastgebonden aan een paal. Links boven een gedecoreerde cartouche met een opdracht aan de Franse generaal François Annibal d'Estrées (1573-1670). Hij was de opperbevelhebber van een leger, bestaande uit Zwitserse en Franse troepen die in 1624 de Valtellina veroverden op Spanje. In de legenda rechtsonder een teken (5 punten) met de tekst:"Wo diss Zeichen do seind die Neu Spanischen Verschanzungen". Linksonder een passer en een schaalstok van "Zwo Raetische Meilen...". De kaart geeft het gebied weer waarin de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) in de periode 1620-1625 zich in noord Italië en zuid Zwitserland afspeelde. 
afmetingenhoogte 38.5 cm 
breedte 66 cm 
hoogte 43.5 cm 
breedte 66.5 cm 
 
startdatum1625 
einddatum1625 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.