Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Koreaanse atlas

titelKoreaanse atlas 
inventarisnummerAtlas115 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
scheepsnaamKorea[gebied] 
omschrijvingKoreaanse atlas bestaande uit een overzichtskaart en 10 detailkaarten; Omslag met opschrift p'altobunch'ongdo, 'Complete kaart in verdeeld in acht provinciën', verwijzend naar de acht provinciën van Korea. De provinciekaarten lijken sterk op een kaart beschreven in "Old Maps of Korea" door Lee Chan, kaartnummer 58: "Joseon Jeon-do, Map of Korea. Manuscript in color. Late 18th century". De in dit boek opgenomen kaart zijn provinciekaarten samengevoegd tot één grote kaart (251 x 134 cm).
(1) Blad met Koreaanse karakters (nog niet ontcijferd)
(2) Volledige kaart van Korea. Alle plaatsnamen in Chinese karakters. In zee aan de oostzijde Ullŭngdo met Usando (Usando wordt door Korea gezien als een historisch bewijs dat Tokdo/Dokdo Koreaans grondgebied is, maar critici (Japan) wijzen erop dat het een klein eilandje ten oosten van Ullŭngdo aanduidt). Ten zuidoosten is "Japans Taemado / Ilbon taemado" = Tsushima te zien. De tekst aan de rechterzijde stelt dat Korea ligt op de as tussen de richtingen van het zwijn en de slang, d.w.z. op de lijn tussen 11 en 5 uur op een klok, en 334 districten / administratiekantoren heeft. Verder geeft de tekst afstanden van de oost- en westkust en vanaf de noord- en zuidgrens naar de hoofdstad, alsmede de gehele afstand van noord naar zuid en van oost naar west in li. Titel van de kaart op de achterzijde.(hoogte 113 cm x breedte 65,5 cm).
(3) Kaart van de hoofdstad en omgeving (rode stip bij vouw midden op bovenste helft = Seoul, rode stip onderste helft is Kongju/Gongju in Ch'ungch'ŏngdo) met grenzen aan omliggende provincies en verbindingswegen aangegeven in rood en benoemd. De titel van de kaart staat op de achterzijde. (hoogte 81,5 x breedte 62,5 cm)
(4) Kaart van provincie Chŏlla met steden, verbindingswegen en grenzen aan nabije provincies. De titel van de kaart staat op de achterzijde. (hoogte 83 x 65,5 cm)
(5) Kaart van provincie Kyŏngsang met steden, verbindingswegen en grenzen aan nabije provincies. De titel van de kaart staat aan de achterzijde. (hoogte 82 x 56,5-65,5 cm)
(6) Kaart van provincie Kangwŏn met steden, verbindingswegen en grenzen aan nabije provincies. In zee ten oosten Ullŭngdo en Usando. (Usando wordt door Korea gezien als een historisch bewijs dat Tokdo of Dokdo Koreaans grondgebied is, maar critici (Japan) wijzen erop dat het een klein eilandje ten oosten van Ullŭngdo aanduidt). De titel van de kaart staat op de achterzijde. (hoogte 102 x 63,5 cm) kaart is half doorgesneden
(7) Kaart van Pyŏngando. De titel van de kaart staat op de achterzijde (hoogte 81 x 57-65,5 cm)
(8) Kaart van Hamgyŏngdo, zuidelijk deel. Op de kaart wordt een district aangegeven met de naam Risŏng/Isŏng, dat in 1800 van naam veranderde in Riwŏn/Iwŏn. Een statusverandering van een militaire basis naar een district uit 1787 is wel doorgevoerd in deze kaarten. Dit zou betekenen dat deze kaart misschien van voor 1800, maar na 1787 is. (Bron: Ledyard 2013, A Unique 18th-century map, 2013 East Asia Institute Special Report, http://www.eai.or.kr/data/bbs/eng_report/201306201502625.pdf)
(9) Kaart van Hamgyŏngdo, noordelijk deel
(10) Kaart van de hoofdstad met achterliggende bergen, tot aan de Han-rivier met de berg Namsan aan de onderkant als onderste grens. Hoofdwegen in rood, bossen en paleizen aangegeven. Kaart is vrijwel identiek aan afbeelding in "Old maps of Korea" door Lee Chan, heruitgave 2005. Deze kaart word beschreven als: no 158 Doseong-do, Map of walled capital; Seoul. Manuscript map in color. Late 18th century. 67.5 x 92.0 cm. Kyujanggak Archives, Seul National University. Teksten op beide kaarten lijken eveneens identiek; tekst aan de zijden van de kaarten in een andere richting geschreven.
(11) Pon'guk sayedo. Overzichtskaart van Korea in de regio, met China - Japan - Taiwan - Ryūkyū, de eilanden Iki/Tsushima, Cheju, en Ullŭngdo/Usando. 
afmetingenhoogte 50.5 cm 
breedte 33 cm 
 
startdatum1775 
einddatum1800 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.