Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Portolaan-atlas, 15de eeuw

titelPortolaan-atlas, 15de eeuw 
inventarisnummerAtlas66 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerBenincasa, Grazioso 
omschrijvingPortulaan-atlas bestaande uit 7 kaarten: 3 kaarten van de kusten van de Middellandse Zee, 2 kaarten van de Westkust van Afrika en 2 kaarten van de Westkust van Europa en de Oostzee, Venetië 15de eeuw. Vermoedelijk omstreeks 1470-1480, vervaardigd in de omgeving van Grazioso Benincasa. De kaarten zijn getekend op perkament en gebonden in een contemporaine Venetiaanse band in bruin marokijn met blinde en vergulde stempels.
Kaart 1: kaart van het oostelijk deel van het Middelandse Zeegebied. Boven de Zwarte Zee met de stad Odessa, links Griekenland en Kreta, in het midden Turkije en rechts Cyprus en de kust van Palestina. Onder Egypte met de havenstad Alexandrië.
Kaart 2: kaart van het middelste deel van het Middellandse Zeegebied; links Italië met Sicilië en de Egeïsche Zee, in het midden Griekenland en Kreta; onder de kust van Noord-Afrika met links Tunesië en rechts Libië.
Kaart 3: kaart van het westelijke deel van het Middellandse Zeegebied; links het Iberisch schiereiland met de Straat van Gibraltar, in het midden de Balearen, rechts Corsica en Sardinië; onder de noordkust van Afrika met Algerije en Tunesië.
Kaart 4: kaart van de westkust van Noord-Afrika; boven het Iberisch schiereiland met de Straat van Gibraltar, in het midden Marokko met de Azoren en de Canarische Eilanden.
Kaart 5: kaart van de Atlantische kust van Europa. Middenboven Ierland en Engeland, rechtsboven de Noordzee en de kust van Nederland; rechtsmidden Frankrijk en de Golf van Biskaje, onder het Iberisch schiereiland
Kaart 6: kaart van het zuidelijke deel van de Oostzee.Links Denemarken, boven het zuidelijke deel van Noorwegen, onder de Oostzeekust van Duitsland en het huidige Polen, rechts het eiland Gotland met de stad Visby; uiterst rechts de kust van de Baltische staten met Riga en Tallinn.
Kaart 7: kaart van de westkust van Afrika, ter hoogte van Mauretanië, Senegal, en Guinee, met de Kaapverdische Eilanden. 
startdatum1450 
einddatum1500 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.