Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Waterlijnmodel van het m.s. 'Wonosari' van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd

titelWaterlijnmodel van het m.s. 'Wonosari' van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd 
inventarisnummerN1283 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
scheepsnaamWonosari 
omschrijvingHet waterlijnmodel van het m.s. ‘Wonosari’ heeft een grijze romp met een witte band rond de waterlijn en een witte band op de bak en over de hele lengte van het model een bruin potdeksel. De naam van het schip; ‘Wonosari’ staat in zwarte letters op beide zijden van de bak en de achterplecht, daar nog voorzien van de thuishaven; ‘Rotterdam’. Op de achtersteven zijn, ter hoogte van het dekhuis nog 2 rijen patrijspoorten aangebracht. Op de bak staat het ankerspil, met twee ankerkettingen naar de zilverkleurige ankers die uit de kluisgaten steken. Verder staan er op de bak de nodige zwarte bolders voor het beleggen van de trossen en springen en achter op de bak staan twee paalmasten met elk een laadboom voor het bedienen van luik één. Aan bakboordzijde is nog een zilverkleurig reserve anker geborgd. Het model heeft zilverkleurige dekken met drie luiken vóór-, en twee luiken achter de accommodatie en elk luik wordt bediend door een viertal laadbomen. De luiken twee en vier hebben óók nog een zware spier. Alle masten, laadbomen en luchtkokers zijn uitgevoerd in geel en de bijbehorende lieren zijn zilverkleurig. Het model heeft een wit dekhuis met een enkele, zwarte, schoorsteen en boven de dekken frames voor een zonnetent. Op het sloependek staat aan weerszijden één davit, met daarin de reddingssloep. Het dekhuis op het achterschip heeft ook een frame voor een zonnetent, met bovenop nog een werkbootje en de reserve schroef. Boven het brugdek zien we een radarmast, een antenne voor de radio-richtingzoeker én een platform met het magnetisch standaardkompas. Voor én achter de schoorsteen zijn nog deklichten geplaatst. Het model heeft op de achterplecht een vlaggenmast met de Nederlandse vlag en aan de achtermast wappert de rederijvlag van de ‘Koninklijke Rotterdamsche Lloyd’ Volmodel in vitrine, schaal 1:200.
Het m.s. ‘Wonosari’ was het eerste van een serie van vier schepen die door de Koninklijke Rotterdamsche Loyd in het begin van de jaren 50 is besteld. De ‘Wonosari’ en de ‘Wonorato’ werden in 1952 resp. 1954 opgeleverd door de Duitse werf ‘Howaltswerke’ en de ‘Wonogiri’ en de ‘Wonosobo’ werden in 1953 resp. 1955 opgeleverd door ‘Van der Giessen & Zn’. De serie had faciliteiten voor maximaal 12 passagiers. Do ‘Wonosari’ was uitgerust met een M.A.N. dieselmotor van 8250 PK die het schip van 7.853 Brt een dienstsnelheid gaf van 16 kts. De eerste reis van de ‘Wonosari’ ging van Rotterdam naar Houston. In juli 1970 ging ze over naar de Koninklijke Nedlloyd en voer verder in charter voor de KJCPL. Het schip werd in 1977 verkocht aan de Uni-Ocean Lines uit Singapore als de ‘Lucille’. In 1980 – ten tijde van de Irak-Iran oorlog - raakte de ‘Lucille’ in Basrah zwaar beschadigd en zij werd in 1982 ‘constructive total loss’ verklaard. 
afmetingenlengte 108 cm 
breedte 30 cm 
hoogte 36 cm 
diameter  cm 
 
startdatum1952 
einddatum1970 

Commentaar van bezoekers

Hans Guikink | 2014-12-21 | 19:35:48 ik voer in 1954 en 1956 als machinist op zusterschip "Wonorato". Prachtschepen! Met een 10 cilinder hoofdmotor Howaldtswerke/MAN 10 x 78 x 155.   
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.