Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Gevecht geleverd op den 5 september 1864 in de Straat van Simonoseki (Japan) tegen den oproerigen vorst van Nagato, / do...

titelGevecht geleverd op den 5 september 1864 in de Straat van Simonoseki (Japan) tegen den oproerigen vorst van Nagato, / door de vereenigde Hollandsche, Engelsche, Fransche en Amerikaansche eskaders. 
inventarisnummerF84605 
collectieFotocollectie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerHeemskerck van Beest, Jacob Eduard van;  Dijk, Willem Cornelis van 
scheepsnaamAmsterdam[scheepsnaam]Straat van ShimonosekiShimonoseki, Slag bij 
omschrijvingDe Nederlandse, Engelse, Franse en Amerikaanse eskaders in de Japanse wateren tijdens de expeditie in de Straat van Shimonoseki, 5 september 1864. De schepen liggen grotendeels in linie. Vooraan enkele marineschepen, waaronder een Brits marineschip, het Amerikaanse schip 'Ta-kiang' en het Nederlandse schroefstoomschip 'Amsterdam'. Tussen de schepen veel sloepen met bemanningsleden Foto van een schilderij, in het bezit van het Rijksmuseum.
In Japan bestond omstreeks 1860 grote onenigheid over de vraag of het land zich wel of niet moest openstellen voor het Westen. Opstandelingen, voorstanders van een politiek van isolement, beschoten in 1863 westerse schepen in de zeestraat van Shimonoseki, waaronder het Nederlandse stoomschip 'Amsterdam'. Daarop organiseerden westerse landen een militaire expeditie om de blokkade van de zeestraat op te heffen. 
afmetingenhoogte 33.0 cm 
breedte 47.8 cm 
 
startdatum1865 
einddatum1870 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.