Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Z.M. Stoomschip Medusa forceert de doorgang door de Straat van Shimonoseki

titelZ.M. Stoomschip Medusa forceert de doorgang door de Straat van Shimonoseki 
inventarisnummerF84603 
collectieFotocollectie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerHeemskerck van Beest, Jacob Eduard van;  onbekend 
scheepsnaamMedusa[scheepsnaam]Straat van ShimonosekiShimonoseki, Slag bij 
omschrijvingZ.M. stoomschip 'Medusa' forceert de doorgang door de Straat van Shimonoseki tussen Kioe-Sjioe en Hondo (Japan), 11 juli 1863. In het midden het schip dat vanuit vestingen op de wal beschoten wordt. Rechts achter twee Japanse schepen (een brik en een bark, aldus H. de Jongh) die het schip ook aanvallen. Op de voorgrond een roeiboot en drenkelingen op wrakhout. Geheel rechts op het fort de vlag van de Prins van Nagato. Foto van een schilderij, in het bezit van het Rijksmuseum.
In Japan bestond omstreeks 1860 grote onenigheid over de vraag of het land zich wel of niet moest openstellen voor het Westen. Opstandelingen, voorstanders van een politiek van isolement, beschoten in 1863 westerse schepen in de zeestraat van Shimonoseki, waaronder het Nederlandse stoomschip 'Medusa'. Daarop organiseerden westerse landen een militaire expeditie om de blokkade van de zeestraat op te heffen. Nederland gebruikte opnieuw de 'Medusa' voor deze missie.
Een van de bemanningsleden aan boord van de 'Medusa' was Hermanus de Jongh (1843-1923), adelborst eerste klas. Hij maakte op dit schip de Slag bij Shimonoseki (1863-1864) mee. De Jongh verliet in 1869 de marine en ging werken als cargadoor bij Van Ommeren waar hij vanaf 1871 ook firmant was. Tevens bekleedde hij in de laatste twintig jaar van zijn leven het ambt van consul van Japan in Rotterdam (en vanaf 1922 consul-generaal). 
afmetingenhoogte 32.9 cm 
breedte 47.9 cm 
hoogte 16.3 cm 
breedte 26.2 cm 
 
startdatum1864-09 
einddatum1870 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.