Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


De kapiteinshut van het m.s. 'Indrapoera'. V.l.n.r. gezagvoerder J.D. Jibben met echtgenote Adriana van der Ham, Miss In...

titelDe kapiteinshut van het m.s. 'Indrapoera'. V.l.n.r. gezagvoerder J.D. Jibben met echtgenote Adriana van der Ham, Miss Indrapoera en Jibbens opvolger, stafkapitein P. Olivier 
inventarisnummerF48543 
collectiefotocollectie Koninklijke Nedlloyd Groep    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerKlaver, Fotobureau J.[bedrijfsnaam] 
omschrijvingDe foto is gemaakt in de kapiteinshut van de 'Indrapoera' tijdens een tocht van 28 november tot 5 december 1949 naar Aalborg in Denemarken. Dit was de laatste reis van gezagvoerder Jibben, die na terugkomst in Rotterdam het bevel overdroeg aan zijn opvolger P. Olivier, die rechts op de foto zit. De foto is mogelijk gemaakt om deze gebeurtenis te memoreren. Op 17 december 1949 vertrok de ‘Indrapoera’ voor haar honderdelfde tocht naar Indië; tien dagen later zou de officiële soevereiniteitsoverdracht plaatsvinden. De jonge vrouw naast Olivier is Indra Heinze, 'Miss Indrapoera', geboren op 13 september 1926 op de Indische Oceaan aan boord van het schip. Zij maakte de reis mee op uitnodiging van de Rotterdamsche Lloyd. 
afmetingenlengte 17.7 cm 
breedte 23.4 cm 
 
startdatum1950-11-28 
einddatum1950-12-17 

Commentaar van bezoekers

Pieter Jan Klapwijk, applicatiebeheerder Maritiem Museum Rotterdam | 2014-03-24 | 10:37:16@Gijs Vlothuizen: Veel dank voor de identificatie van mevrouw Van der Ham. Wat uw opmerking over Miss Indrapoera betreft: de foto is gemaakt in de kapiteinshut van de 'Indrapoera' tijdens een tocht van 28 november tot 5 december 1949 naar Aalborg in Denemarken. Dit was de laatste reis van gezagvoerder Jibben, die na terugkomst in Rotterdam het bevel overdroeg aan zijn opvolger P. Olivier, die rechts op de foto zit (abusievelijk aangeduid als 'eerste stuurman Liveer'). De foto is mogelijk gemaakt om deze gebeurtenis te memoreren. Op 17 december 1949 vertrok de ‘Indrapoera’ voor haar honderdelfde tocht naar Indië; tien dagen later zou de officiële soevereiniteitsoverdracht plaatsvinden. De jongedame naast Olivier draagt wel degelijk de titel 'Miss Indrapoera', die zij te danken heeft aan de omstandigheid dat zij op 13 september 1926 aan boord van het schip werd geboren. Bij haar geboorte kreeg zij de voornaam Indra (voluit: Indrapoera). [bron: Frans Luidinga en Nico Guns, Indrapoera. Een achip van naam, Amsterdam 2001, blz. 142 en blz. 513, waar deze foto is afgebeeld]. Een tweede foto met Miss Indrapoera is in onze collectie te vinden onder inventarisnummer F48544. 
Gijs Vlothuizen | 2014-03-22 | 06:44:11ik denk dat er een misverstand is over miss Indrapoera. Dit is zeer waarschijnlijk de naam van het schip, en niet van de dame op de foto. JD Jibben moest in plaats van de Slamat een reis maken op het schip Indrapoera. Ik vermoed dat de foto op dit schip gemaakt is.
gijs vlothuizen | 2014-03-21 | 18:38:12 de echtgenote is Adriana van der Ham. Zij was een tante van mijn moeder. J.D. Jibben was voogd van mijn moeder vanaf 1946. 
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.