Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Het m.s. 'Tjitjalengka' van de Java-China-Japan Lijn (JCJL)

titelHet m.s. 'Tjitjalengka' van de Java-China-Japan Lijn (JCJL) 
inventarisnummerP2321 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerHudson Rodwell;  Java-China-Japan Lijn 
omschrijvingAffiche met voorstelling van de 'Tjitjalengka'. Het schip staat voorgesteld op zee, afgebeeld aan stuurboord-vooraanzicht. Op het zwarte schoorsteen het embleem "JCJL", in de achtermast vlag met hetzelfde embleem. Op de boeg de naam "TJITJALENKA"; op de romp midden deze naam in Chinese karakters. De reclameplaat is gevat in de originele, erbij horende lijst en geeft het schip weer bij indiensttreding in 1939. Op de lijst de woorden: Java China Japan Lijn.
Het m.s. TJITJALENGKA werd in 1939 opgeleverd aan de Java-China Japan Lijn (JCJL) door de Nederlandsche Scheepsbouw Mij. te Amsterdam (bouwnr. 271). Enkelschroefpassagiersschip, bestemd voor de geregelde vaart tussen het voormalige Nederlandsch- Indie, China en Japan. De TJITJALENGKA voer tijdens de tweede wereldoorlog als hospitaalschip voor de Geallieerden in het Verre Oosten. Na de teruggave aan de rederij na 1945 werd het schip weer tot passagierschip getransformeerd. In 1947 werd de TJITJALENGKA met de andere schepen van de J.C.J.L. ondergebracht bij de nieuw opgerichte Koninklijke Java-China Paketvaart Lijnen (Royal Interocean Lines) en bevoer hetzelfde traject als voor de tweede wereldoorolog. Op 27 maart 1959 liep het schip tijdens een zware typhoon bij Nagoya aan de grond en kwam pas na drie maanden vlot. Na herstel voer de TJITJALENGKA nog tot en met 1968 in dienst van de K.J.C.P.L. Het werd in genoemd jaar voor sloop verkocht.
Voornaamste gegevens van het ware schip: Lengte over alles 144,97 meter, lengte tussen l.l. 139,50 meter, breedte 19,08 meter, holte 10,36 meter, tonnage (in 1968) 10945 BRT, aantal passagiers 216, aantal bemanning 162. De enkele schroef werd aangedreven door een 6-cylinder 2-tact enkelwerkende Stork dieselmotor, boring 715 mm, slag 1200 mm. Vermogen 6000 PK, dienstsnelheid 15 mijl. 
afmetingenopmerking 0  
breedte 90.1 cm 
hoogte 67.5 cm 
 
startdatum1939 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.