Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Wapenschildje Engelse aircraft carrier HMS Venerable (1945-1947), het latere vliegkampschip Hr.Ms. Karel Doorman (1948-1...

titelWapenschildje Engelse aircraft carrier HMS Venerable (1945-1947), het latere vliegkampschip Hr.Ms. Karel Doorman (1948-1968) 
inventarisnummerMLD/0173 
collectieHistorische Verzameling Marineluchtvaartdienst    
museumMarinemuseum Den Helder   Marinemuseum Den Helder
omschrijvingMetalen wapenschildje Engelse aircraft carrier HMS Venerable, het latere vliegkampschip Hr.Ms. Karel Doorman op een houten onderplaat. In het midden een rode bloem met een hoorn eronder en rondom een loofkrans. Aan de rand een tros. Bovenaan staat "Venerable" en een kroon met schildjes. Op 28 mei 1948 werd het vliegkampschip HMS Venerable door de Koninklijke Marine van de Royal Navy overgenomen en als Hr.Ms. Karel Doorman in dienst gesteld. Tot de eerste Nederlandse bemanningsleden behoorde onder andere vliegtuigmaker 2e klasse H.J. Kroep. In de officiersmess van de nieuwe Doorman hing dit wapenschildje van de Venerable nog aan de wand. Kroeg kreeg opdracht het weg te halen en vervolgens af te geven aan de nog aanwezige Engelse marinemannen. Hij vergat dit echter. Na 54 jaar besloot hij het nog in zijn bezit zijnde wapenschild te schenken aan de Traditiekamer Marine Luchtvaartdienst. 
afmetingenhoogte 24.5 cm 
breedte 20.2 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.