Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


De begrafenisstoet van J.C.J. van Speyk in het Oosterdok te Amsterdam

titelDe begrafenisstoet van J.C.J. van Speyk in het Oosterdok te Amsterdam 
inventarisnummerA.1783 
museumHet Scheepvaartmuseum   Het Scheepvaartmuseum
makerMeijer, Louis 
omschrijvingDe begrafenis van Luitenant-ter-Zee 1e klasse J.C.J. van Speyk, bij het passeren van de Oosterdoksluis te Amsterdam, 4 mei 1832. 
afmetingenhoogte 128.5 cm 
breedte 164 cm 
diepte 13.5 cm 
hoogte 98.5 cm 
breedte 134 cm 
 
startdatum1832 

Commentaar van bezoekers

Titus Dekker | 2019-10-28 | 13:56:37De Nieuwe Stadsherberg is niet te zien op het schilderij. Wat we wel zien zijn links de Nieuwebrug Boomen en rechts daarvan de Kraans Bomen. De sloepen waren vanaf het Zeemagazijn op Kattenburg vertrokken varende richting de Nieuwe Stadsherberg. De tweede sloep vanaf links is de zwarte rouwsloep met de stoffelijke resten van van Speijk.
Titus Dekker | 2018-01-05 | 16:04:17De tekst bij het schilderij is misleidend.De begrafenisstoet van sloepen met het stoffelijk overschot van Van Speyk passert de doorgang van de palenrij in het open havenfront ter hoogte van de nieuwe stadsherberg. Het publiek rechts staat op de steigers van de stadsherberg. Rechts in het midden op de achtergrond is nog net de nieuwe dijk van het Oosterdok te zien met de sluishuisjes van de nieuwe grote sluis van het Oosterdok. Een dag later op 5 mei wordt de sluis geopend met het naar buiten varen van het korvet dat net afgeleverd is van de marinewerf op Kattenburg. Ter nagedachtenis heet het korvet Van Speyk. Er zijn prenten van de rouwstoet met sloepen: o.a.: Plechtige lijkvaart van Van Speyk met rechts de nieuwe stadsherberg, A-0356 (nr 0047), maker anoniem, 4 mei 1832.
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.