Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Waerachtighe affbeeldinghe en verthooninghe vant Eylant Ascencion ofte Hemelvaert gelegen op 8 graeden aen zuyt zyde van...

titelWaerachtighe affbeeldinghe en verthooninghe vant Eylant Ascencion ofte Hemelvaert gelegen op 8 graeden aen zuyt zyde vande linea Equinoctial. 
inventarisnummerBWAE233a-P40 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDoetecum, Baptista van 
omschrijvingMet de hand ingekleurde kaart opgenomen in de uitgave 'Itinerario. Voyage ofte Schipvaert, van Jan Huygen van Linschoten naer Oost ofte Portugaels Indien, inhoudende en corte beschryvinghe [...]'. Op de prent zijn drie kustprofielen van het eiland Ascension weergegeven. Bovenaan wordt deze omsloten door zes schepen. Rechts in de bovenhoek is een wapen weergegeven met Latijnse tekst. Rondom het middelste kustprofiel zijn verschillende vogels en (vliegende) vissen afgebeeld. Links hiervan is wederom een klein schild met de titel van de prent in het Latijn en Nederlands opgenomen. Onder het onderste kustprofiel is een windroos weergegeven, rechts hiervan een vers van Petrus Hoogerbeets.
Naast de kustprofielen staan duidelijke aanwijzingen voor de stuurman, zoals 'den eersten hoeck alsmense om is'. De prent werd door Van Linschoten opgedragen aan zijn vriend, wetenschapper en arts Bernardus Paludanus. 
afmetingenhoogte 26.0 cm 
breedte 34.3 cm 
hoogte 32.3 cm 
breedte 45.0 cm 
 
startdatum1596 
einddatum1596 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.