Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Waterlijnmodel van het m.s. 'Prinses Beatrix' van de N.V. Stoomvaartmaatschappij Zeeland

titelWaterlijnmodel van het m.s. 'Prinses Beatrix' van de N.V. Stoomvaartmaatschappij Zeeland 
inventarisnummerM1930 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
omschrijvingWaterlijnmodel schaal 1:135 van het m.s. PRINSES BEATRIX, in 1939 gebouwd bij de N.V. Koninklijk Mij. "De Schelde" te Vlissingen voor de Stoomvaart Mij. Zeeland te Vlissingen (later Hoek van Holland). Bestemd voor de dagdienst Vlissingen-Harwich; na de tweede wereldoorlog Hoek van Holland-Harwich. Tijdens de twee wereldoorlog overgenomen door de Royal Navy en verbouwd tot L.S.I. (Landing Ship Infantry). Herdoopt in H.M.S. PRINCESS BEATRIX.
Nam samen met het zusterschip KONINGIN EMMA deel aan vele belangrijke acties en landingen. Na de oorlog teruggegeven aan de S.M. Zeeland en na uitgebreide verbouwingen in dienst gesteld op de route Hoek van Holland - Harwich. In 1968 uit de vaart genomen en voor sloop naar België verkocht. Een volledige levensbeschrijving van de PRINSES BEATRIX en haar zusterschip KONINGIN EMMA is opgenomen in het Marineblad van april 1969: "De levensloop van twee Nederlandse kanaalboten" door L.L. von
Het model stelt het schip voor zoals het er bij indienststelling in 1939 uitzag. M1931 toont het schip als L.S.I.H.M.S. PRINCESS BEATRIX. Na de tweede wereldoorlog werd het uiterlijk van dit schip vrij sterk gewijzigd.
Voornaamste gegevens:
lengte over alles 116 meter
breedte 14,33 meter
holte 8,54 meter
tonnage (in 1939)
De beide schroeven werden aangedreven door enkelwerkende 2-tact Sulzer dieselmotoren van elk 6250 APK, de dienstsnelheid was 23 mijl. 
afmetingenlengte 86 cm 
schaal 1:135  
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.