Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Kaart van deel van Zuid-Afrika, Kaap de Goede Hoop en Tafelberg

titelKaart van deel van Zuid-Afrika, Kaap de Goede Hoop en Tafelberg 
inventarisnummerB17482j-P02 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerJanssonius, Johannes;  Balthasars, Floris 
omschrijvingOp de prent is een klein deel van Zuid-Afrika te zien. Daarop zijn Caep de bon Esperance [Kaap de Goede Hoop] en de Tafelberg weergegeven. Op het land zijn verschillende mensen en herten of reeën afgebeeld, volgens de beschrijving kwamen deze veel voor in dit bosrijke gebied. Links en rechts is een wapenschild te zien, met daaronder een cartouche met een Latijnse tekst. Verder zijn er enkele vissen in de oceaan afgebeeld, twee schepen en een kano. Rechts onderin staat het nummer van de prent, No.2. Andere cijfers in de prent verwijzen naar de beschrijving op pagina 10.
Deze prent, in de uitgave van Janssonius, is gespiegeld in vergelijking met de uitgave van Balthazars (WAE 2 A 50). Verder zijn ook de geografische namen Oceanus, Africӕ en Pars anders in de afbeelding geplaatst en is er op de prent uit de uitgave van Janssonius een schip minder afgebeeld. Bij de baai van Tafelberg is één schip te zien, in Balthazars uitgave zijn dat er twee. Ook de teksten in de cartouches zijn anders verdeeld in het vlak, en in de uitgave van Janssonius mist in beide cartouches de afsluiting met de naam Florent Balth. verwijzende naar Floris Balthasars. De gravure in de uitgave van Janssonius is een andere dan in de uitgave van Balthazars is opgenomen.
Prent opgenomen in de uitgave 'tHistoriael Journael, vann de Voyagie ghedaen met drie Schepen, ghenaemt den Ram, Schaep, ende het Lam, ghevaren uyt Zeelandt, van der Stadt Camp-Vere, naer d'Oost-Indien, onder 't beleyt van den Heer Admirael Joris van Spilbergen, gedaen in de Jaren 1601. 1602, 1603. ende 1604 / [Joris van Spilbergen]. - [Amsterdam] : Janssonius, Johannes, [1645]. 
afmetingenhoogte 13.6 cm 
breedte 22.0 cm 
hoogte 19.6 cm 
breedte 53.5 cm 
 
startdatum1645 
einddatum1645 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.