Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Afbeelding aanvallen door Portugezen en door inheemse bewoners bij Senegal

titelAfbeelding aanvallen door Portugezen en door inheemse bewoners bij Senegal 
inventarisnummerB17482j-P01 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerJanssonius, Johannes;  Balthasars, Floris 
omschrijvingOp de prent is te zien hoe de Nederlanders werden aangevallen door de Portugezen bij Puorto Daele [Saly Portudal, Senegal] en door de inheemse bewoners wordt overvallen bij Refresco [Rufisque, Senegal]. Links en rechts onderin zijn staan Nederlandse teksten waarin de afgebeelde gebeurtenissen kort beschreven worden. Rechts op de prent is te zien hoe de Nederlanders worden aangevallen door de Portugezen. In het midden van alle schepen is het Nederlandse schip de Lam onder leiding van Joris Spilberghen te zien. Deze wordt omringd door drie Portugese karvelen en twee kano’s of sloepen. In de tekst staat beschreven dat de Nederlanders bij aankomst op de rede van Puorto Dale zonder enige vijandigheid te hebben getoond werden beschoten door de Portugezen. Een van de Portugese karvelen heeft Spilberghen ingenomen, dit is te zien in het cartouche midden onder in de prent. Links is afgebeeld hoe de Nederlanders werden overvallen door de bewoners van de kustplaats Refrisco [Rufisque, Senegal]. Onderin de menigte is de sloep van Joris Spilbergen te zien, van waaruit mensen schieten op de kano’s met de negers. Rechts onderin staat het nummer van de prent, No.1. Andere cijfers in de prent verwijzen naar de beschrijving op pagina 3.
In het midden bovenin de prent is een cartouche te zien met daarin een wapenschild. Hieronder staat, in een ander cartouche, “Plaisir Aillieurs” wat Frans is voor “plezier elders”. Daaronder staat een Latijnse tekst. De tekst in het middelste cartouche is, in de andere uitgave van Balthazars uit Delft (WAE 2 A 50), anders verdeeld. Verder is deze prent gespiegeld in vergelijking met de prent in de uitgave van Balthazars. Ook missen er enkele bijschrijvingen. Zo staan er rondom de kano’s bij Refresco enkele regels tekst, deze missen in de uitgaven van Janssonius. En de figuren onder in de prent naast het cartouche met de afbeelding, zijn anders in de uitgaven van Balthazars. De gravure in de uitgave van Janssonius is een andere dan in de uitgave van Balthazars is opgenomen.
Prent opgenomen in de uitgave 'tHistoriael Journael, vann de Voyagie ghedaen met drie Schepen, ghenaemt den Ram, Schaep, ende het Lam, ghevaren uyt Zeelandt, van der Stadt Camp-Vere, naer d'Oost-Indien, onder 't beleyt van den Heer Admirael Joris van Spilbergen, gedaen in de Jaren 1601. 1602, 1603. ende 1604 / [Joris van Spilbergen]. - [Amsterdam] : Janssonius, Johannes, [1645]. 
afmetingenhoogte 13.9 cm 
breedte 21.5 cm 
hoogte 19.6 cm 
breedte 53.5 cm 
 
startdatum1645 
einddatum1645 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.