Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Gezicht op een scheepswerf

titelGezicht op een scheepswerf 
inventarisnummerP3991 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerVerwer, Abraham de 
trefwoordenschilderij,  olieverfschilderij 
omschrijvingEen zeventiende-eeuwse scheepswerf, waar zowel nieuwbouw als reparatie plaatsvindt. De scheepswerf is in een stedelijke omgeving gesitueerd aan de zachte kant van een breed water, hoogstwaarschijnlijk in de Zaanstreek. Achter elkaar liggen verschillende schepen. Centraal en meest in het oog springend ligt een fluitschip. Hiervoor een buis of een wijdschip (?) met gestreken mast en achter de fluit een hol. Linksvoor wordt een waterschip met behulp van een windas op de kant getrokken, waardoor een roef en een viskorf te zien zijn. Op het land en op en langs de schepen speelt zich allerhande activiteit plaats: timmerwerk, het hijsen van zwaar hout, het teren van de scheepshuid (met teerketel ernaast) en het draaien aan het windas. Links is een veldoven te zien, waar mogelijk de teer wordt gewarmd. Bijzonder is ook de afbeelding van een hijsinstallatie voor het in aanbouw zijnde schip.
Enkele schepen voeren in de mast(en) een vlag, waarvan de meeste de Hollandse driekleur (rood/wit/blauw). Het fluitschip voert een afwijkende vlag: wit met dunne rode baan boven en onder met centraal een door twee engelen vastgehouden wapenschild. Het wapen vertoont een heel (rood) veld met verticaal een zilveren (wit) streep, aan de linker zijde geflankeerd door ten minste twee witte stippen of sterren. Hoogstwaarschijnlijk betreft het hier het stadswapen van Haarlem: rood veld met wit zwaard aan weerszijden omgeven door twee witte sterren. Op de achtergrond lijkt een ander schip een vergelijkbare vlag te voeren.
Er zijn redenen om aan te nemen dat het hier Noord-Holland, vermoedelijk de Zaanstreek betreft. Allereerst duidt de aanwezigheid van een waterschip hier op. Dit scheepstype kwam voornamelijk in het Zuiderzeegebied voor. Een tweede argument geldt de topografische toewijzing van het fluitschip. De vlag toont zeer vermoedelijk het stadswapen van Haarlem (rood veld met zilver (wit) zwaard omgeven door zilveren (witte) sterren (3:3), welk wapen ook op het spiegeltje staat afgebeeld. Een derde element is het gereedliggende scheepshol, dat kenmerkend is voor de werkwijze in de Zaanstreek, waar door scheepswerven op eigen risico casco’s werden gebouwd. Als laatste duiden de afgebeelde gebouwtjes op de achtergrond op Noord-Holland: meest houten huizen met één verdieping en zadeldak. 
afmetingenhoogte 34.5 cm 
breedte 42.7 cm 
hoogte 48.4 cm 
breedte 57.2 cm 
dikte 4.0 cm 
 
startdatum1631 
einddatum1631 

Commentaar van bezoekers

Pieter Jan Klapwijk, applicatiebeheerder Maritiem Museum Rotterdam | 2018-06-01 | 16:07:21@Wikje van Rietbergen-Sieuwers: Uw fotobestelling zal door een van mijn collega's in behandeling worden genomen. U kunt van hem een nadere reactie verwachten. 
Wikje van Ritbergen-Siewers | 2018-06-01 | 15:53:24Deze afbeelding van Abr. de Verwer willen wij gebruiken in het boek van Jur Kingma 'Vernuftelingen en kooplieden in een bijzonder industrielandschap'dat eind dit jaar verschijnt in een oplage van 1000. Het boek wordt op non profit basis gefinancierd door de vereniging Zaans Erfgoed en een aantal Zaanse fondsen. De afbeelding in een 300 dpi formaat jpeg of tiff te verzenden aan redactie@zaanserfgoed.nl
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.