Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Portret van Bartel Wilton (1863-1938)

titelPortret van Bartel Wilton (1863-1938) 
inventarisnummerP4688 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerSteelink, Willem 
omschrijvingPortret (borststuk) van Bartel Wilton (Rotterdam 26-4-1863 - Voorburg 15-2-1938). Hij is iets naar rechts gedraaid waardoor de kijker hem van links ziet. Hij draagt een donker colbert en vest en een wit overhemd, met een choker. De heer Wilton heeft een brede snor en sik. Achter hem hangt een schilderij aan de muur, waarop een schip tegen de boeg is afgebeeld.
Bartel Wilton jr. was de zoon van de gelijknamige oprichter van scheepswerf en machinefabriek Wilton aan de Westzeedijk te Rotterdam. In 1884 ging hij bij het bedrijf van zijn vader werken. In 1895 werd hij benoemd tot mededirecteur van de in 1895 opgerichtte N.V. Machinefabriek v.h. de firma B. Wilton. In 1920 trad hij af als directeur. Tot aan de fusie met Fijenoord in 1929 is hij nog als commissaris aan het bedrijf verbonden gebleven. "De betekenis van Bart Wilton als ondernemer ligt in het feit dat hij het scheepsreparatiebedrijf een eigen plaats bezorgde in de scheepsbouwnijverheid. Al in een vroeg stadium zag hij in dat een korte reparatietijd een der belangrijkste eisen was die door de reder werden gesteld. Flexibiliteit en improvisatievermogen werden de kenmerken van het reparatiebedrijf, eigenschappen die pasten bij de impulsieve geest van Bart Wilton. Deze kenmerken waren voorwaarden voor het succes van het scheepsreparatiebedrijf, dat reeds onder de directie van Bart Wilton een wereldnaam verwierf." [citaat J.M. Dirkzwager]
In 1903 verhuisde Wilton naar de Ruigeplaat aan de Westkousdijk in Rotterdam-Delfshaven, waar een compleet bedrijf, inclusief onder meer een ijzergieterij. In 1916 werd een nieuw terrein aan de Vijfsluizen in Schiedam aangekocht en gebruiksgereed gemaakt. In 1921 kon het terrein in Schiedam in gebruik worden genomen en had het bedrijf twee vestigingen. Wilton fuseerde in 1929 met de Maatschappij voor Scheeps- en Werktuigbouw Fijenoord te Rotterdam tot NV Dok en Werf Maatschappij Wilton-Fijenoord. 
afmetingenhoogte 78.0 cm 
breedte 68.2 cm 
diepte 6.5 cm 
 
startdatum1924 
einddatum1924 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.